November 19, 2010

Hidup bila berpangkat



lumrah dunia, semuanya bukan lah sesempurna seperti yang kita mahukan. sedangkan lidah lagi tergigit, ini kan pula manusia yang kadang-kala akan melakukan kesilapan.

beberapa hari yang lepas, aku telah tersilap memberikan informasi kepada pelanggan aku. pelanggan di kalangan manusia biasa.

"kak, saya minta maaf. sebenarnya, bla bla bla bla"
"yeke? - sambil tersenyum- tak apa la kalau macam tu"
"akak, saya minta maaf sangat-sangat ya?" -panas gila muka aku masa ni.
"takpe, takpe"

selepas masing-masing mengucapkan terima kasih, aku lihat kakak tu still cool dan menerangkan hal sebenar kepada adiknya. tapi dia masih tersenyum. cool gila kakak tu.

beberapa ketika selepas itu. seorang lagi pelanggan datang dan mencari "title" yang dia mahukan. "title" bestseller, tinggal 1 copy saja lagi. kawan-kawan aku bersungguh-sungguh cari. sampai budak store pun keluar tolong sama cari buku tu. person in charge pada hari itu cuba menerangkan kepada pelanggan keadaan sebenar,

"kak, saya minta maaf sebab kalau tinggal 1 copy, memang akan ambil masa untuk cari, dan bla bla bla bla"
mengeluh. "how come you all bookstore besar macam ni bla bla bla bla"
"minta maaf kak, memang kami bla bla bla"
"you all ni bookstore tau. bukan kedai buku tepi bla bla bla. i dont expect this bla bla bla"

selepas panjang lebar memberi hujah sambil petik-petik jari, mereka ke belakang.

di cashier counter,

"akak ada member card?"
"nope! i tak akan jadi member. i'm so disappointed with you all. akak pergi Dubai, pergi Dublin, tak ada pun kes macam ni"
sedang kawan aku scan buku-buku yang di beli, pelanggan ini terus mencampakkan wang RM100.

ya Allah. tergamam aku. kenapa kakak ni berperangai macam ni? kenapa dia tak seperti kakak yang aku layan tadi? personaliti yang berbeza, 100% !

kenapa berbeza? sebab dia Datin Paduka. kakak yang aku layan tadi, nama hadapannya mungkin cuma ada Nur sahaja.

kesudahannya, Datin Paduka minta maaf. yang tadi katanya dah tak mahu berurusan dengan kami, tapi masih juga mahukan buku yang dicari tadi. siap tambah title lagi ok.

manusia, manusia. macam-macam ragamnya.

2 comments:

butterfly said...

kalau ber'tittle' ni.. mmg gitu..
tp mmg lah bkn semua..
kebanyakkan mmg mcm tu..

♥e'in♥ said...

bangsa pe 2?? len kali ko sound die.. kite kat m'sia.. nk speaking2 sgale.. huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...