August 14, 2015

Pengalaman mengandung anak pertama: Part 1 - Ujian Kehamilan

Assalamualaikum.


Tahun ni first time aku beraya sebagai Mama. Tentu lah teruja sebab aku dapat merasakan kembali bagaimana rasa gembiranya menerima duit raya. HAHAHA!! perasaan tu aku wakilkan perasaan anak aku tu la. Mamanye pon dapat juga duit raya tahun ni. Thanks Poksu Doyok! hehe. Raya tahun ni anak aku berumur 9 bulan. Seorang yang pemakan, Alhamdulillah. Raya ni banyak juga dia bedal ketupat dan lodeh & akhirnya sembelit. hihi. Kesiannnn..

Ok habis intro. Berbalik kepada pengalaman mengandung.


Sebelum aku buat pregnancy test di rumah pada bulan Februari 2014, 2 bulan sebelum tu period aku tak betul. Maksudnya, bulan December 2013, aku period sikit je untuk 3 hari lepas tu period stop untuk 2-3 hari, kemudian aku period lagi untuk beberapa hari. Masa tu perut rasa kejang. Ada masa tu aku tengah berborak-borak dengan kakak aku tetiba aku terjerit kecil sebab rasa ada benda menarik-narik dekat bahagian ari-ari aku. Aku ajak ibu check dekat Pusat Pakar Sakit Puan & Perbidanan Khor & Loh. Serius. Aku tak rekomen kalau korang nak check sini. Aku datang sana untuk scanned perut aku sebab aku takut ada cyst sebab perut aku makin besar & keras. Disebabkan dorang kata scan dia canggih boleh nampak jelas, aku pergi lah sana kan. Masuk je bilik Dr, Dr tu pandang aku dari atas cermin mata dia. Aku ceritalah bla bla bla sakit sini situ bla bla bla, period gitu gini.......dia scanned. 

Dr: "tengok. tak ada apa-apa pon" <--- scanned dia tak sampai seminit pon.

Pergi dekat meja.

Dr: "U tak ada cyst. U tak mengandung. U cuma gemuk and perlu kurangkan berat badan kalau nak mengandung"


Demmm! Dr ni tak tahu ke nak jaga hati wanita? Tak boleh hokeh cakap perempuan macam tu. Guna lah ayat lain macam "berat berlebihan" ke, kan sedap sikit dengar. Berat aku pon memang lebih 10kg lepas kahwin tuari. Hari-hari aku doa supaya Allah kurangkan selera makan aku tapi aku tetap berselera bila bab makan. Allah nak bagi peluang selagi boleh makan, makan. Nanti dah sakit tak boleh makan, sendiri telan air liur nanti. hehe.


Ok. Lepas selesai jumpa Dr tu, aku tunggu dekat luar untuk buat bayaran. RM60 dan nurse tu cakap datang lagi setahun. Ape??? Setahun??? Aku siap tanya nurse tu balik. Memang tak la aku tak datang balik kalau Dr check ala kadar dan tak pandai jaga hati orang.



Masa ni aku dah mengandung tapi aku tak tahu. Nasib baik aku mengandungkan anak yang kuat. Walaupun dukung adik aku yang super berat ni, Alhamdulillah tak ada apa-apa yang buruk berlaku.



Januari 2015.
Aku period sehari je. Dan dekat pad cuma ada secalit darah. Risau lagi. Takut juga kalau darah tak keluar habiskan. Aku pergi pulak Poliklinik Damai & Surgeri dekat Taman Desa Jaya. Dr tu cuma tengok aku je. Dia cakap, "biasalah tu. period yang bulan lepas tak keluar habis lah tu. tu normal."
Tu je yang dia dapat hasil dari MELIHAT aku tanpa periksa apa-apa sebabnya aku cakap dekat dia aku dah buat pregnancy test dekat rumah tapi tak ada apa-apa.


Aku sabar je lagi. Aku tunggu bulan depan ikut tarikh yang sepatutnya aku period. Lepas je seminggu dari tarikh yang sepatutnya aku period tu, aku beli pregnancy test. Aku beli yang murah je kali ni sebab aku dah beli yang digital punya tapi result hampeh jek, so aku tak nak membazir RM25 lagi. haha.


Aku keluar senyap-senyap tak beritahu ibu yang aku nak pergi farmasi beli pregnancy test. Balik dari farmasi, dah masuk waktu maghrib. Aku try je buat. Tak menaruh harapan yang tinggi sebab aku buat lepas maghrib kan. Kalau ikut panduan tu dorang suruh buat waktu pagi, amek urine pertama tu kan. Lepas dah buat tu, aku keluar toilet. Tunggu seminit. Lepas tu aku slow-slow jengahkan kepala tengok result pregnancy test aku tu.


DUA LINE!!!!!!!


Alhamdulillah, syukur. Aku terus menangis. Aku video call suami aku terus aku tunjuk result pregnancy test aku tu. Dia pon menangis jugak, tapi tak adalah banjir macam aku ni rasanya. haha.

Aku turun bawah, aku beritahu ibu & kakak aku berita gembira ni. Masa tu mata merah la kan turun bawah. Kakak aku cakap," haiiii, mengandung pun nangis?".

Huh! Kau ape tawu. Hahahahahaha.


Sebelum aku dapat tahu aku mengandung, aku selalu baca doa ni. Korang yang tengah mencuba untuk mendapat zuriat, cuba amalkan doa ni. InshaaAllah, doa kita kan termakbul.




Next entry--

8 comments:

Cik Siti Hajar said...

gila apa doktor cakap client gemuk..
kalau aku mau terbalik meja tu aku buat..

#emo dgr gemuk2 ni..

Afeeqa said...

tak apa hajar. dia mungkin x terpandangkan perut dia. hahahaha

Anonymous said...

[url=http:///][/url] http:///

lia ummiirfan said...

sabo jelah.. doktor sangat direct gitu cakap gemuk.. huhu..
anyway salam perkenalan dari follower #158

Tips asingkan tempat tidur anak

Afeeqa said...

hehe. saya ok je kak. salam perkenalan juga dari saya. :)

Anonymous said...

ada tanda2 lain x?wife sy asik mengidam je ni...kitorang baru sebulan kawin..hihi

Poliklinik Az-Zaara said...

Dapatkan pemeriksaan antenatal dan 5D ultrasound di Poliklinik Az-Zaara.

5D scan (RM160) + 2D early scan to confirm date + 1 Keping Gambar Berwarna = Harga Promosi RM 75 (kandungan 11-14W)

5D scan (RM160) + 2D Growth Scan + Gender Scan (RM55) + 1 Keping Gambar Berwarna + CD = Harga Promosi RM120 (kandungan 24-32W)

5D scan (RM160) + Detail scan (RM150) + 1 Keping Gambar Berwarna + CD + Full report = Harga Promosi RM200 (kandungan 18-24W,max 28W)

PM kami/ Call/whatsapp kami di 03-42663686/011-52300300

https://www.facebook.com/poliklinikazzaaraampang/

wiwie ramlee said...

Anon: Hi. Maaf sy lambat reply. Mungkin isteri encik sudah mengandung sekarang ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...