April 10, 2014

cara berkesan untuk menjadikan anak-anak rajin mengemas

haaaaa..... panjang tajuknya tu.
makan sekejap. lapar sangat.

.

.

selepas 2 jam......



Rafif - 5 tahun. Ainul - 3 tahun. Qalesya - 2 tahun.


ketiga-tiga mereka bukan anak aku. ainul, adik bongsu, rafif & qalesya anak saudara aku. namanya pun budak, barang mainan dorang tak pernahnya tak berselerak seluruh sudut rumah. sekarang ni memang sakit pinggang kalau nak membongkok. jadi, ada satu cara macam mana kita nak suruh dorang kemas sendiri barang-barang dorang tu.


Menyapu
sekarang ni, aku tak boleh marah-marah. nanti darah naik pulak. jadi, kita kena cakap lembut-lembut dengan dorang tapi dengan cara yang berkesan lah. contohnya, bila aku nak start menyapu, aku akan jerit dari dapur bagi warning dekat dorang.

"okkkkk!!! sekarang Nana nak menyapuuuuu. kemas mainan masing-masing cepatttt!!! tak simpan Nana buang nantiiii!!!"

dorang pun jerit ahhhhhhh!!!! lepas tu cepat-cepat memasing kutip mainan memasing.

tengah menyapu tu, kalau jumpa barang....

"color pencil sape ni? Nana buang eaaa??" .... zuuppp!! ada budak capai. simpan.
"kereta sape ni? Nana buang eaaa??".... zuuppp!! ada budak capai. simpan.
"puting sape ni? Nana buang eaaa??"..... zuuppp!! ada budak capai. simpan.

bla bla bla..... Nana buang, Nana buang...... terus clear lantai tak ada barang lagi. senang aku nak menyapu.

sampai ainul & rafif jadi mat tiarap masuk bawah kerusi bawah meja capai mainan & cawan yang bersepah. lepas tu, aku tengok si ainul angkat kerusi kayu mini pergi simpan dekat tempat biasa yang ibu simpan. aku tak suruh pun. bagus pulak makcik sorang ni. 

qalesya buat apa??? dia tu kalau nampak botol campak dekat sinki. botol makcik dia ke, abang dia ke, nampak kosong je dia letak dekat sinki. start qalesya mula paham apa yang aku cakapkan, aku mula ajar dia letak botol dekat dapur bila habis menyusu. ni bila dah tinggi sikit, dah sampai nak campak botol ke sinki, dia campak je la. janji ada dekat sinki. tak ada lah nanti lepas sebulan baruuuuu jumpa botol susunya bawah kerusi la, bawah katil la, dalam speaker laa.. eh?! dalam speaker botol susu tak muat. tapi kalau kunci hilang, jam hilang, keropok lekor tinggal sikit walaupun baru beli, haaaa boleh check dalam lubang speaker.

lepas tu kalau nak mop lantai, halau dorang keluar. nanti lantai licin, sorang-sorang benjol kepala nanti. halau bukan sebarang halau, halau suruh susun selipar kasut dekat luar.

Rafif : "banyaknyeee Nana???"
Nana : "eh! mestilah. pergi cepat"


haaaa. padan muka korang. hari-hari tengok Upin Ipin kan, nah Kak Ros versi Nana dah muncul dalam realiti hidup korang. hahahaha!!!


bagus dorang susun selipar. semuanya matching. rafif susun, qalesya sarung kasut/selipar kasi test. lepas rafif marah, terus dia blah dengan muka tak bersalah dia tu. 

lepas dorang dah siap kemas, bagi lah pujian sikit. 

"Good job! Good job! pandainyeeeee korang susun selipo!"

haaaa. lepas tu nanti kembang la bontot dorang. sengih sampai nampak gigi yang dalam ambang kejatuhan sikit hari lagi tu.

masa kecik ni biar dia rajin bila kita suruh, nanti In shaa Allah bila besar dah terbiasa. jangan masa kecik tak di ajar pandai sendiri, mak pak rasa kagum. tapi bila dah besar, hampeh ya amat. nasi pun nak orang cedokkan. nak je aku kunyahkan sekali nasi tu. nak cuba Tat?


HAHAHAHAHA!!!


3 comments:

Rose Azadir said...

Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com.

E'in said...

garangnye nana.. hihi

Afeeqa said...

Rose: Hi ! :)

Fara: mesti lahhhhh. hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...