July 07, 2010

kerja. berhenti. menganggur.

seminggu lepas habis HND, aku try cari kerja dekat tempat yang aku suka. restaurant menjadi pilihan sebab aku sukakan pasta. pasta tu la motif utama aku kerja dekat situ. tengok menu pun dah meleleh air liur aku. 

hari pertama.

hari ke-dua.

hari ke-tiga. phew~ serious tak tahan. penat gila. jadi cashier plus key in order, sangat memeningkan dan pressure bila mana kita baru je 3 hari bekerja dan dalam process mengingat semua menu. pressure habis aku bila di push suruh cepattt cepattt sampai tersalah-salah order yang aku key-in. bertambah pressure aku. akhirnya, aku pecat diri sendiri.

ni aku baru balik dari tempat kerja aku, pulangkan baju & topi. terima kasih bos sebab bagi i gaji. jadilah buat belanja budak-budak restoran i tu. chocolate banana & blueberry cheese cake dari Secret Recipes untuk mereka yang berbaju biru. american cheese cake & orea cheese cake dari Vivo itu sendiri untuk pekerja berbaju oren.

bila dah habis belajar, kepala otak ni penuh dengan benda-benda berkaitan kerja. bila kerja, setiap orang cuba mendapatkan benefits untuk diri mereka sendiri selain dari gaji setiap bulan. sebagai contoh, malam semalam aku dengar 2 orang budak wayang berbual. 

"kau jumpa apa je?"
"jumpa yang kotak biru tu. apa ek nama dia?"
"mild 7. ada 18 batang lagi"
"oh! aku jumpa rokok ni. berat. ingat banyak lagi, rupanya ada lighter."

itu benefit sampingan untuk pekerja wayang dan mereka yang smoke. bagi pekerja hotel, dapat tip la yang best. tak pun jumpa duit. semalam kawan aku text, suruh call back, urgent katanya.

"peka,peka (budak ini memang tak tau eja nama aku), kau tau tak duit Euro tuko duit Malaysia dapat berapa?"
"entah. aku tak tau ar. kau ada berapa?"
"aku ada 200 euro."
"waaaaa..."

seketika aku rasa tertarik dengan kerja hotel. tapi bila mengenangkan cerita-cerita seram dekat hotel, tak kuasaaaa nak berkhidmat untuk hotel services ni. apa yang penting sekarang ni, aku sedang menganggur. ya! boleh lah di katakan sebegitu. kalau aku kerja pun, aku boleh dapat kerja pakai sijil SPM je. itu transcript (kot) belum keluar lagi.

mungkin lepas ni kerja kedai baju, kot. 

5 comments:

♥farra♥ said...

bhahaha.. cm2 cite nye.. jgn lupe bkk mudah.com ye syg...... ;)

Syukie said...

La da berhenti kerje kew??
ish2...
x pe lepas ni cari kerja pakai HND lak..mesti dpt kerja yg lg power and x tensen2~

NURUL said...

afeeqa kadang2 bila dah masuk dunia pekerjaan mmg kena sikit bersabr. tp kdg2 tak tahan pulak kan.

Putri Ramlan said...

takde keje yg tak memenatkan lah adik. :)
but yg penting buat keje yg adik suka. kan? hehe.

btw, akak dh send request follow awk kat twitter. follow me back ok! :)

Afeeqa said...

farra- haha. nnt aku buka. thx yaw.

naim- insyaAllah. klo ade rezeki. doa2 kan yer. :)

kak nurul- haah kak. siyez xtahan bila keja dkt restoran nie. huhu.

kak putri- adik klo boleh nk kerja dkt kedai buku. sbb adik suka buka sgt2. -_-

oh! ok akk. thx follow adik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...