May 18, 2009

Bila aku ada duit...Say no to Maggi!

Last week, memang aku pokai gila. Maggi saja la peneman bagi santapan hari-hari aku. So, mesti lah paham kenapa aku makan maggi kan. Yang tak paham confirm-confirm sound aku, 'maggi tak bagus untuk kesihatan'. Aku dah tua bangka. Takkan lar aku tak tahu effect maggi tu. Kalau betul tak bagus, aku nak sarankan kerajaan supaya letak tanda AMARAN dekat plastik maggi, 'MAGGI MEMBAHAYAKAN KESIHATAN'. Confirm rakyat tak layan kan?? Sebabnya rokok ada tanda amaran juga, orang tetap beli.

Bila ayah bagi RM50, kira adalah sikit duit untuk aku menyambung nyawa sampai hujung bulan. So, malam tadi keluar kejap dengan Odah. Pergi isi perut dulu. Then baru pergi kedai.

Aku beli. . .

  • biskut Munchy's
  • epal hijau
  • mushroom soup
  • roti Gardenia, Wholebrain fibremeal


Maggi? Tak pandang.

Sebab? Aku ada duit, boleh beli makanan berkhasiat. Puas hati aku.

Maggi hanya di makan time aku mengalami krisis wang. Hidup perlu pandai bajet. Makanya, sebelum tengok Destinasi Budjet (Qi sangat sempoi!) untuk budjet-budjet pergi bercuti, baik lah pandai budjet-budjet duit untuk kehidupan seharian dulu.

Memang maggi tak bagus untuk kesihatan. So??? Sendiri boleh fikir kan. Duit tak ada, nak kerek makan mahal-mahal tak guna juga. Nanti keperluan yang utama tak dibeli, benda yang tak penting kau sauk.

"Kenyang ke kau beli benda tuh??"- ayat yang selalu ibu aku pakai untuk sound anak-anak dia.

Kalau orang tanya macam tu kau nak jawab apa?? Aku ajar. Kau cakap je, "kenyang banget!". Titik. Muka kesian tak diperlukan untuk situasi sebegini. Muak.

Kesimpulannya, bila aku ada duit. . . Say no to Maggi!

Ada paham??

ENTRI INI TIADA KENA-MENGENA DENGAN YANG HIDUP ATAU HIDUP SEGAN MATI TAK MAHU ATAU YANG SEDANG MELEPAK 7 KAKI DALAM TANAH.

7 comments:

edancoba said...

Haiii...
Maggi kn sodap!!!!
Coba try... der perisa Tom yam, kari ayam, goreng, asli, pedas.. hmmm mcm2x..!!! (kalah restoran 5 bntang!!) keh keh keh....
:)

Afeeqa said...

hello edan! :)

maggi mmg sdp banget dong!
sume perisa yg awk senaraikan sume sy dah rasa. hihi. class gituuu. ;p

tp dye kurg berkhasiat.

Bad-boY said...

hah. kenape owang cakap megi tuh x elok ? x berkhasiat ? sebab dowang tataw kebaikan megi tue. jangan sebab pemikiran dah diracun kite cakap megi 2 x elok.

megi akan jadi sebaik2 makanan ringan jika btoi pada caranya. lalalala ~

Afeeqa said...

yup! btol3!

teringat kisah hidup Mr. Remy, dye penah mkn maggi 2 mggu berturut2 ms kat UK. sbb time tuh dye sesak ngn duet.

durianjawa-unnie said...

alalorh cik afeeqa..
sorry lah kalau nasihat aku tu buat kaw terasa je..
hurmm...
xtaw pulak kaw terasa..
gpon aritu kaw bgtaw kaw nk mkn mee je..
sorry la sesangat...
aku ckp sbb aku syg kaw..xnk jd bnde x baek kt kaw..
tp...lain pulak jadinya..
maaf byk2..
bian ne,afeeqa unnie..
saranghaeyo..
:(

joegrimjow said...

hehe
ku jimat2 nak kumpul duit
xsemesti makan maggie je ley jimat
hoho

Afeeqa said...

joegrimjow: tp bg i megi lebih kurg menjimatkn. rs cam xde mknn laen yg lbih menjimatkan. huhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...